ROMEcoaching.nl
 
begrip voor emotie.jpg

Kun je nog denken tijdens een emotie?

Ken je dat? Je kind ontploft en is onbereikbaar! Je wil hem eigenlijk eens goed duidelijk maken dat het echt niet kan wat 'ie doet. Hij mag niet met de tractor door de kamer gooien! Wat denkt 'ie wel?

Nou, hij denkt eigenlijk helemaal niets......

Emoties en helder denken

Wist jij dat er in je hersenen zich de zogenaamde ‘frontale kwab’ bevindt? Dit is het gebied dat ervoor zorgt dat je logisch kunt beredeneren, plannen, organiseren, op je beurt wachten, enz.

Uit onderzoek is gebleken dat tijdens een heftige emotie dit gebied minder doorbloed wordt. Er is minder hersenactiviteit. Dit verklaart het feit dat je tijdens een heftige emotie niet helder kunt denken. Verwacht dit dan ook niet van je kind. Of van jezelf....:-).

En als je eerlijk bent, dan herken je dit vast ook bij jezelf.
Heb je zelf nooit iets gedaan uit boosheid, waar je achteraf spijt van had? Iets gezegd wat je niet had willen zeggen?....Iets kapot gemaakt?.....Iemand of jezelf pijn gedaan?.....
Als een emotie eenmaal hoog opgelopen is, dan kunnen we niet meer helder nadenken!

Deze zogenaamde frontale kwab heeft bij benadering een kwartier nodig om weer goed doorbloed te worden. Die tijd heeft een kind (en jij!) dus ook weer nodig om te kalmeren en na te kunnen denken. Gun je kind en jezelf dus even de tijd om rustig te worden en weer verder te kunnen gaan. Ga niet meteen achter je kind aan. Als hij wegloopt tijdens/na een confrontatie, dan is dat geen brutaal gedrag! Dan is het juist een heel verstandig (onbewust) besluit van je kind. Hij voelt heel goed aan wat hij nodig heeft en wat werkt. Rust! Even alleen zijn...

En natuurlijk mag je er daarna op terug komen. Op wat er gebeurd is. En mag je aangeven wat je ervan vond. Om ook te luisteren naar wat je kind ervan vond. Om vervolgens samen afspraken te maken.

TIP!
Sta eens even bij jezelf stil en wat jij doet als je kind ontploft. Reageer je direct? Ontplof je zelf ook? Hoe zorg je ervoor dat je zelf weer kalm wordt? Kijk eens wat jíj kunt doen om je kind en jezelf eerst rust te gunnen na zo'n bui.

Beter is natuurlijk om te vóórkomen dat emoties zo hoog oplopen. Hoe doe jij dat?

Mijn tips hierover zijn een van de onderwerpen uit m'n online programma 'Emoties? Poeh!'. Wil je als eerste op de hoogte zijn wanneer dit programma weer van start gaat? Dan kun je je hier aanmelden.

 

 Terug
Geplaatst: 14-09-2017 22:13:33

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst

Reactieformulier

Ik wil graag op de hoogte blijven!
dit veld niet invullen s.v.p.